de Content Mevrouw

Pensioen opbouwen als ondernemer

Ondernemer-Beleggen-Pensioen

Pensioen opbouwen als ondernemer?

Hi!

Leuk dat je deze blogpost over pensioen opbouwen als ondernemer hebt aangeklikt en leest! In deze blog vertel ik je over mijn gedachte, missie en visie over het opbouwen van pensioen als ondernemer. Ik wil hier echter wel een disclaimer aanhangen. Ik ben namelijk geen expert. Deze blog is volledig uit eigen kennis en overtuigingen geschreven. Ik heb zelf mijn research gedaan en ik wil je aanraden om dat ook altijd voor jezelf te blijven doen!

Nou, dat gezegd hebbende… LET’S GO!

Ja, ik snap het, je hebt als ondernemer echt wel wat anders aan je hoofd. En het leven duurt nog zo lang. klopt, althans, ik vind de tijd best snel gaan, ik heb zoveel mooie doelen en dromen. Ik denk dat ik daar wel 3 levens voor nodig heb om alles te doen wat ik graag zou willen. Maar dat is een ander verhaal.

pensioen-opbouwen-als-ondernemer

Terug naar pensioen. Heb jij al nagedacht over pensioen als ondernemer?

Het zit namelijk zo, waarschijnlijk zul je wel zeggen; ja maar ik spaar op de bank. Echter hebben we te maken met inflatie en daarbij komt ook dat in deze tegenwoordige tijd je geld niet groeit door het bij de bank onder te brengen en het daar te laten staan. Sterker nog, kom je op een bepaald bedrag, betaal je rente erover.

Dat is natuurlijk niet wat je wilt! Toch? Je wilt juist dat je geld groeit, dat het voor je werkt.Dat je het ergens neer kunt zetten en over een jaar of 30 heb je een enorm mooi spaarpotje inclusief rente die je over je geld hebt gekregen opgebouwd.

Beleggen voor je pensioen

Mijn interesse in het opbouwen van mijn pensioen begon eigenlijk bij het lezen van het boek: “Rich dad, Poor dad.” De boodschap in dit boek is eigenlijk dat je jouw geld voor je moet laten werken. En dit wordt gedaan door het hebben van Assets, bezittingen.

beleggen-voor-ondernemers-startups-penioen

Als het gaat om assets kun je bijvoorbeeld denken aan beleggen in bijvoorbeeld:

  • Aandelen
  • Edelmetalen
  • Cryptocurrency
  • Vastgoed

Van deze 4 voorbeelden heb ik mijzelf vooral verdiept in de beleggingsvormen van aandelen, edelmetalen en cryptocurrency. 

Iedere maand stort ik een bedrag in 1 van mijn potjes. En als ik hele mooie kansen voorbij zie komen dan stort ik nog een beetje meer bij in het potje waar de kans ligt.

Wat ik vooral doe ik veel lezen en social media kanalen bijhouden die te maken hebben met deze onderwerpen.

Maar ik heb helemaal niet genoeg te besteden om te sparen voor mijn pensioen?!

Dit was altijd wat ik dacht als ik aan beleggen dacht. Je moet beginnen met €10.000,- anders kun je niet beleggen.

FOUT!

Juist ook met kleine bedragen kun je inleggen voor je pensioen! Sterker nog, begin lekker met kleine bedragen, leer en bouw langzaam op! Dat is helemaal prima! Tegenwoordig kun je al met €10,- beginnen en ben je helemaal niet genoodzaakt om meteen met een gigantisch bedrag in te moeten leggen.

Mijn mening is, hoe eerder je begint, hoe beter dat het is. Ook al is het maar met kleine bedragen. Begin gewoon, leer, groei en krijg vooral de smaak te pakken!

Mijn ervaring met beleggen

Zoals ik je eerder in dit artikel vertelde begon de hele interesse van beleggen voor mijn pensioen met het boek: “Rich dad, Poor dad. Daarna ben ik vooral gaan kijken, wat is er allemaal mogelijk in de wereld van beleggen. Ik ben uiteindelijk van Cryptocurrency in aandelen gerold en vervolgens de edelmetalen ingegaan

beleggen-voor-ondernemers-startups-penioen

Beleggen in Cryptocurrency

Mijn eerste investering deed ik in crypto, Bitcoin. Heel eerlijk, ik had in 2017 al ooit voor €30,- Bitcoin gekocht en die waren inmiddels x 10 gegaan. Dus dat was een mooie bevestiging op dat moment (2021) om echt stappen in het opbouwen van pensioen te gaan zetten. 

Ik heb best wat geëxperimenteerd en ik ben ook zeker wel de mist in gegaan met keuzes die ik heb gemaakt in Crypto. Als je je gaat verdiepen kom je namelijk in een hele aparte wereld terecht. Een wereld waar de grotere munten die al best wat waar hebben gemaakt te koop zijn, maar er is ook een deel waarin je hele nieuwe munten kunt kopen en eigenlijk niets anders doet als een grote gok wagen.

Buiten dat het een zeer fluctuerende markt kan zijn, zijn de grote coins een stukje stabieler en vertrouwd dan de beginnende coins. Waarom ik toch wat ben gaan experimenteren met de kleinere coins is dat je best wat leest op met name social media dat de kleinere beginnende coins is dat ze echt met gigantische percentages kunnen stijgen. Er wordt vaak er alleen niet bij verteld dat diezelfde coin met een paar dagen later in een nog grotere rotgang de afgrond weer is ingedoken. Kijk er dus mee uit!

Na een aantal gokken heb ik besloten om toch wat safer te gaan zitten en gewoon lekker in te zetten op munten zoals een Ethereum en Bitcoin. Dit betekend dat ze iets minder hard groeien in percentages op jaarbasis maar daarentegen zijn het wel bewezen stabiele coins!

Beleggen in aandelen

Ik heb mij na de crypto verdiept in het beleggen in aandelen. daar kwam ik er vooral achter dat het voor de beginner zeer aan te raden is om te kijken naar ETF’s (Exchange Traded Fund). Een ETF is een beleggingsfonds die bestaat uit meerdere aandelen. Je kunt het zien als een mandje waar ze heel veel verschillende stukjes aandelen in hebben gedaan. Het fijne van zo’n mandje is dat als 1 aandeel het slecht doet dat je dan niet meteen een deel van je inleg verliest omdat de andere aandelen in het mandje stabiel blijven of misschien wel stijgen op dat moment.

Een ETF zorgt vaak niet voor mega rentestijgingen. Buiten dat beleggen altijd een risico met zich meebrengt geeft een ETF wel voor stabiliteit. Wanneer je in 1 aandeel zou investeren en deze stort in heb je daar veel meer last van dan wanneer dat 1e aandeel in dat mandje instort en de rest stabiel blijft.

Algemeen gezien wordt er ook wel gezegd dat je bij ETF’s ongeveer 6% rente per jaar opbouwt.

beleggen-in-aandelen

Beleggen in Goud

In goud zit ik nog niet zo lang. Maar eerlijk, ik ben zoveel meer gefascineerd door Goud (en andere edelmetalen) dan alle andere vormen van beleggen. Ik vind het iets moois hebben, karakteristieks.

Goud is de oudste, meest stabiele handelsvaluta die we op deze aarde kennen. Met goud en zilver is de geschiedenis van geld begonnen.

Er zit zoveel geschiedenis in Goud en Zilver dat het mij blijft fascineren. Alles is begonnen met dit edelmetaal.

Ook in goud en Zilver kun je dus investeren. En het mooie van alles is, Goud en zilver blijven altijd.

Ik dacht eigenlijk altijd dat je het fysiek moest kopen en het bewaren in je huis. Dat is dus niet het geval! Hierdoor ben ik de stap gaan zetten richting Goud.

Het is namelijk mogelijk om bij Gold Republic goud, zilver of platina aan te kopen die hun voor jou bewaren in een kluis. Het is zelfs zo dat wanneer jij jouw goud fysiek wilt hebben, dat je jouw edelmetaal persoonlijk kunt gaan ophalen bij hun.

Wat ik daarnaast ook echt ideaal vind is het super simpele systeem waarmee Gold Republic werkt. Bij Crypto en aandelen is het nog best wel even zoeken hoe je wat en waar kunt kopen. Het ziet er in ieder geval in het begin best ingewikkeld uit. Gold Republic heeft een super heldere weg voor je uitgestippeld met alle belangrijke informatie die je nodig hebt en de app die je kunt downloaden op je telefoon kent ook geen ingewikkelde toestanden. Heerlijk!

Wat ik ook onwijs leuk vind is dat je een spaarplan kunt opstellen. Je laat dus iedere maand een eigen gekozen bedrag in je account storten waarvan je jouw edelmetaal koopt.

Ga voor Goud!

Als mensen mij nu vragen waar kan ik het beste mee beginnen? dan zeg ik in Goud!

Goud is stabiel, het meest vertrouwelijke omdat het al eeuwen lang heeft bewezen stabiel te groeien.

Ik zal hieronder een linkje plaatsen met de pagina waar je een account bij Gold Republic aan kunt vragen. Probeer het maar eens. Je hoeft echt geen €1000.- ineens in te leggen. Maar ben je geïnteresseerd in het opbouwen van pensioen, dan is dit zeker een hele mooie eerste stap!

beleggen-in-goud